A közösség értéke

A közösség értéke

Vajon behozható-e az a hátrány, amit egy életidegen, egészségtelen környezet és szokásrendszer ad az embernek? Van-e arra lehetőség, hogy életünk első 10 évének biológiai, szellemi és szociális hátrányait kijavítsuk és életünk egy új irányt vegyen? Mennyire függ az életünk a sorstól és mennyire a tudatosan tervezett életúttól?

Senki ne lepődjön meg a cikkben 10 éves átlagolások sorolok fel, hogy érzékeltessem milyen különbségekkel fut neki az életnek egy olyan ember, akinek biztosítani tudták a fejlődéséhez szükséges lételemeket és mivel vágnak neki azok, akiknek mindez nem volt biztosítva.

Egy négy éves gyermek ha szabadon játszhat egy óra alatt akár 6-8 kilómétert is lefuthat, persze ez az aktív fiúkra vonatkozik, de az átlag napi mozgás még így is 8-12 kilóméter között mozog. A mozgásszegény életmódot folytató gyerekeknél ez napi alig 3 km. Ez 10 év alatt 36.500 km az aktív gyerekeknél és 10.950 km az inaktív társaiknál. Egyéb fontos mozgások, mint pl. a mászás, bírkózás, labdázás, tánc, úszás, egyéni és csoportos játékok, amik időtartamra és teljesítményre nehezen mérhetők kiemelkedően fontosak, de a mozgásszegény életmódra kárhoztatott gyerekek ebből is jócskán kimaradnak. Probléma ez? Nagyon is és a következményeket már bő két évtizede látjuk. Azok a gyerekek, akik nem mozognak és kevésbé vesznek részt a szociális tevékenységekben felnőtt korukra alacsonyabb csontsűrűséggel, fejletlenebb izomzattal és idegrendszerrel rendelkeznek. Rosszabb a koordinációjuk, ritmusérzékük és fizikálisan gyengébbek. Nehezebben illeszkednek be a közösségekbe, félénkebbek és visszahúzódóbbak és hátrányt szendvednek a verbális képességeik is. A mozgásszegény életmód magával hozza a súlyfelesleg megjelenését is, így tovább rontva a fent említetteket, kiegészítve a skálát a párválasztási problémákkal és további testkép problémákkal.

 

 

Egy gyermek – napi három étkezéssel számolva – 10 éves koráig 10.950 alkalommal kap enni. Gondoljunk bele, hogy azok, akik megfelelő mennyiségben és minőségben jutnak tápanyagokhoz, amik a minőségi víz, húsok, zöldségek, gyümölcsök, magvak, olajok és zsírok micsoda előnyt élveznek szemben azokkal a társaikkal, akik fínomított szénhidrátokat, mesterséges élelmiszeripari vegyszerterhelt élelmiszereket, rost, vitamin, ásványanyag és mikronutriens mentes életeleket fogyasztanak. 10.950 alkalomról beszélünk és az ember azon korszakáról, ahol az alapok kerülnek kialakításra biológiai-szellemi és szociális szinten is. Ezzel a testettel, idegrendszerrel, szellemi képességekkel és szociális kompetenciákkal kell majd szembenézni a világ kihívásival.

A fent említett hiányok és azokból fakadó problémák sajnos egymást rontják, így aki nem mozog könnyebben elhízik és így még inkább nem fog mozogni. Ha nem mozog ügyetlenebbnek fogja érezni magát, így megint a visszahúzódóbb lesz. Ha nem eszik megfelelően még könnyebben hízik, így elmarad mozgás és mivel gyerekkorban a mozgás az alapvető szociális tér így sérülnek a társdalmi tevékenységek is ami a szellemi és közösségi kompetenciákat rontja és így tovább és tovább. Egy ördögi kör, amiből ha rápillantunk a magyar egészségi állapotokra nagyon kevesen képesek kilépni és megreformálni saját életüket. Így marad a determinizmus generációról, generációra.

Az, hogy van-e kiút és, hogy milyen formában tud mindez megvalósulni a következő cikkben lesz olvasható.

 

Írta:
Keresztesi Péter 3. dan
Egész életemben foglalkoztatott az egészség és a teljesítmény fejlesztés. 14 éves koromban viszont figyelmem teljes fókusza erre irányult. Egyetemi tanulmányaimat Debrecenben Népegészségügyi szakon végeztem, majd ezzel közel párhuzamban egy sportedzői és egy természetgyógyászati képesítést is szereztem. Spartan Kempo Debrecen egyesületünk immáron 15 éve működik akadémiaként, ahol amatőr és félprofi versenyzőket készítünk fel, illetve nevelünk ki mestereket, klubvezetőket.

Hozzászólás

*Kötelező mezők Kérjük, ellenőrizze a kötelező mezőket

*

*