Bukósisak nemzedék 2. rész

Bukósisak nemzedék 2. rész

A gyereknevelés átalakulása

Ahogy a 19-20. század Európáján és Nyugati mintájú társadalmain végigsöpört a ipari forradalom és ezzel párhuzamban a technológiai átalakulás, így a lakosság túlnyomó többsége a városokba kényszerült. A városok higiéniai problémái a második világháború után megoldásra kerültek, de sajnálatosan a nehézipar egyre inkább a sűrűbben lakott övezetek vagy azok közvetlen környezetébe telepedett. A mezőgazdaság gépesítése és a hatalmas monokultúrás birtokok kialakulása 100 év leforgása alatt kiszorították az emberi munkaerőt. Így a populáció 85%-a fokozatosan ugyan, de kénytelen volt a városokba költözni és ott kezdeni új életet. Kezdetét vette az urbanizáció. 

Az új élettér új problémákat termelt ki. A szűkös lakások és a városi élet velejárójaként megjelenő egzisztenciális létbizonytalanság, továbbá a kényelem és a hedonizmus felerősödése lecsökkentette a vállalt gyermekek számát. Természetesen a fogamzásgátlási technikák fejlődése, a nők munkába állása, illetve az agrárium munkerő szükségleteinek csökkenése is közrejátszott a gyerekvállalási motivációkban. A 20. század közepére kialakult az egy és kétgyermekes családmodell. A higiénés viszonyok fejlődése, az élelmiszer mennyiségi és minőségi ellátottság rendeződése, az orvoslás fejlődése és a szociális támogató rendszerek létrejötte biztosította a születendő gyermek túlélési esélyeit, olyannyira, hogy a gyermekhalandóság ezrelékekben mérhető jelen korunkban, ami szintén hozzájárult a vállalt gyermekek számának csökkenéséhez.

A megszületett ember egyre értékesebb lett. A szülők sokkal érettebb fejjel vágtak bele a gyerek projectbe, mivel kitolódott a gyermekvállalási idő, így az utódról való elgondolások is gyökeresen megváltoztak. A gyerekszám csökkenésével jóval több figyelem összpontosulhatott gyeremekeinkre. Mindenzt tovább támogatta a háztartási gépek megjelenése és a kényelmi eszközök elterjedése

A bukósisak nemzedék kialakulása a 2000-es évek után a számítógépes és online világ széles elterjedésével vette kezdetét. Míg az 1995 előtt született gyerekek életük első 15 évét a játszótéren töltötték, szocializálódtak, játszottak, fára másztak, sportoltak, egyéni és csoportos tevékenységeket folytattak, addig az utánuk jövők már kihalt játszótereket hagytak maguk után. A 2000 után született nemzedék már mindentől óvva volt. Nem mehettek egyedül sehova, nem végezhettek általánosan elfogadott gyerekkori tevékenységeket és az életük jelentős része megfigyelés alatt zajlott a telefonok, kamerák és okosórák technológiai birodalmában. Persze az óvás és az újonnan kialakult digitális élettér kontraproduktívan hatott a gyerekek aktivitására, szellemi és testi fejlődésére egyaránt.

A mozgáshiány és a digitális drogok (tv, online tér, számítógépes játékok, okoseszközök) szépen lassan ellustították a teljes nemzedéket. A lustaság unalommal társult, ami szórakozás-evészethez vezetett. A frissen megjelent, olcsón és könnyen elérhető finomított szénhidrátok alattomos módon felhízlalták a teljes nemzedéket. Még a 90-es évek általános iskoláiban 20 főből 1 túlsúlyos gyermek volt ez 2022-ben közel az osztály fele. A gyerekek mozgáskultúrája teljesen fejletlen, szociális képességeik mélyen az elvárható létminimum alatt. Persze csak ha viszonyítjuk őket. És itt jön a modernkori csavar. A gyerekeket már nem viszonyítják. Mindenki úgy tökéletes ahogy van. A deviáns és romboló viselkedésminták köré szülői, majd jogi burkot húztunk, óvva őket mindentől, ami valóságos és igaz. Eltünt a közösségi kontroll, feloldódtak a határok és elsorvadtak az értékrendek. A túlféltett gyerekek nem tapasztalják meg a világot és az eltorzult oktatási rendszernek köszönhetően legtöbben csak az egyetemről való távozásuk után szembesülnek a valódi szabályokkal. Akkor, amikor ez már a legtöbbüknek késő.

 

Egy olyan világban teremtettünk, ahol a szupermarketek polcai roskadoznak a termékektől, a vágyaink 3 kattintásra vannak házhoz szállítással. És mégis tonnaszámra fogyasztjuk a pszichiátriai szereket és a tudatmódosítókat. Nem találunk mértéket semminek a fogyasztásában. Túl kicsi a szánk és túl nagy a hasunk. A magyar társadalom 70% túlsúlyos, egy millió felett az alkoholisták száma. A mentális betegségek rekord mennyiségben telepedtek ránk és már se kompetenciánk és se motivációnk nincs arra, hogy elmozduljunk a romboló életünktől. És a legtöbb gyermeknek ez áll példaként, amikor rápillant a családjára, tanárai, orvosaira vagy csak úgy általánosságban az őt körülölelő világra. 

Pedig minden változás csak alulról kezdődhet, aminek az alapja az egészségesen működő család. De sajnos ezt sem vagyunk képesek egybe tartani. A második világháború óta ugrásszerűen, megnőttek a válások, amik mára elérték az 50-60% körüli értéket. Emellett a házasodási és gyermekvállalási kedv is szürreális mértékben csökkent az elmúlt 80 évben. Az új bukósisak nemzedék nem tanult meg áldozatokat hozni, nem találkozott az élet valódi szabályaival és ennek a következményei most kezdenek körvonalazódni. Az idős nemzedék már túl fáradt és erejét vesztett a változások kieszközölésére az új nemzedéket pedig nem tanították meg harcolni egy jobb világért. 

Írta:
Keresztesi Péter 3. dan
Egész életemben foglalkoztatott az egészség és a teljesítmény fejlesztés. 14 éves koromban viszont figyelmem teljes fókusza erre irányult. Egyetemi tanulmányaimat Debrecenben Népegészségügyi szakon végeztem, majd ezzel közel párhuzamban egy sportedzői és egy természetgyógyászati képesítést is szereztem. Spartan Kempo Debrecen egyesületünk immáron 15 éve működik akadémiaként, ahol amatőr és félprofi versenyzőket készítünk fel, illetve nevelünk ki mestereket, klubvezetőket.

Hozzászólás

*Kötelező mezők Kérjük, ellenőrizze a kötelező mezőket

*

*